Goed nieuws over de schadevrije jaren van je autoverzekering – Nieuwsberichten Onderlinge

Per 1 januari 2022 is de schadevrije jaren-regeling verbeterd

Elk jaar dat je zonder schade autorijdt, geldt voor je verzekeraar als een schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe lager je premie. Op zich een mooie regeling, maar op sommige onderdelen ontstond nog wat onduidelijkheid. Daarom hebben de verzekeraars besloten een aantal aanpassingen door te voeren. Deze aanpassingen zijn per 1 januari 2022 ingevoerd. We hebben enkele belangrijke gevolgen van deze aanpassingen voor je op een rijtje gezet.

Echtscheiding: schadevrije jaren verdelen

Formeel gezien behoren de schadevrije jaren toe aan de verzekeringnemer. Voorheen waren schadevrije jaren niet overdraagbaar op de partner. Sinds 1 januari 2022 kunnen partners die gaan scheiden besluiten hun schadevrije jaren eerlijk te verdelen. Als de schadevrije jaren verdeeld worden, moet de verzekeringnemer hiervoor een formulier (een ‘afstandsverklaring’) ondertekenen. De verzekeringnemer doet namelijk formeel gezien afstand van zijn/haar schadevrije jaren ten behoeve van de (ex)-partner.

Dit geldt voor getrouwde partners, maar ook als er sprake is van een ontbinding van een geregistreerd partnerschap.

Overdraagbaar bij overlijden

In het verleden vervielen bij een overlijden de opgebouwde schadevrije jaren. In de nieuwe regeling kunnen de schadevrije jaren die de partners samen hebben opgebouwd op naam van de overblijvende partner worden gezet. Woonden de partners niet op hetzelfde adres? Dan geldt deze regeling helaas niet.

Ook schadevrije jaren voor leaserijders

Voorheen bouwde je als private leaserijder geen schadevrije jaren op. In de nieuwe regeling worden de tijdens de lease opgebouwde jaren geregistreerd in een database en kan de verzekeraar ze koppelen aan de naam van de bestuurder.