Meer houtstoken door hogere energieprijzen? – Nieuwsberichten Onderlinge
In de kranten en op het internet wordt het steeds duidelijker. De verhoogde energieprijzen zorgen voor topdrukte bij schoorsteenvegers en haardhoutwinkels. Naast het gezellige karakter van bij de kachel of open haard zitten, lijkt het erop dat mensen ook vanwege de kosten meer gaan stoken.
Goed en verantwoord stoken in kachel of open haard lijkt eenvoudiger dan het is. En dat natuurlijk liefst zo veilig en milieuvriendelijk mogelijk. Met het oog daarop vindt u hier vijf stooktips.
1. Laat uw schoorsteen vegen
Een goed geveegde schoorsteen verkleint de kans op schoorsteenbrand. Heeft u de schoorsteen al een tijd niet gebruikt en begint u nu voor het eerst weer met stoken? Laat dan eerst uw schoorsteen vegen voordat u begint met stoken.
Let erop dat uw schoorsteenveger is aangesloten bij de brancheorganisatie ASPB (aspb.nl). Heeft u een extra risicovolle woning, bijvoorbeeld vanwege een rieten kap, dan is een ASPB-schoorsteenveger voor de verzekering zelfs verplicht. Check bij twijfel uw polis. Wij adviseren om elk jaar uw schoorsteen te laten vegen.
2. Stoken zonder rook
Experts zeggen dat de Zwitserse stookmethode zorgt voor het minste rook. Daarbij legt u tijdens het aanmaken van de kachel of open haard het meest brandbare materiaal bovenaan. Zo creëert u direct vanaf het begin al een vrijwel volledige verbranding. De hoeveelheid schadelijke rook wordt geminimaliseerd, net als de stankoverlast voor de buren. Goed voor de buren en goed voor het milieu.
Door de Zwitserse stookmethode ontstaat zo min mogelijk rook en een zo goed mogelijk verbranding. U verwarmt hierdoor de ruimte zo efficiënt mogelijk. Meer informatie over de Zwitserse stookmethode vindt u op bijvoorbeeld bewuststoken.eu. Wilt u overlast van de houtrook voor uw omgeving minimaliseren. Stook dan niet als er voor uw omgeving een stookalert is afgegeven.
3. Zorg voor goede ventilatie
Als er tijdens het stoken niet genoeg verse lucht in de woonkamer komt, kan er onderdruk ontstaan. Dat kan ertoe leiden dat de rook de kamer in komt in plaats van te worden afgevoerd via de schoorsteen. Veel rook inademen is ongezond. U kunt dit ongewenste effect voorkomen door goed te ventileren. Zet bijvoorbeeld een bovenlicht op een kier zolang u aan het stoken bent.
4. Pas op met langdurig, droog weer
Is er sprake van langdurig droog weer? Bijvoorbeeld tijdens een periode van koude winterdagen met oostenwind? Dan is de kans op brand vele malen groter, vooral voor huizen met een rieten dak. Wij adviseren dan om even niet te stoken.
5. Meer weten?
De samenwerkende onderlinge verzekeringsmaatschappijen hebben een Stookwijzer samengesteld, met nog veel meer praktische informatie en tips voor het stookseizoen.
U kunt deze Stookwijzer hier downloaden.
Uitgebreide informatie over schoorstenen en stoken vindt u in de nieuwe brochure van het Verbond van Verzekeraars.