Waarom CO-melders van levensbelang zijn

Dankzij een CO-melder in de cv-ruimte ontsnapten George Bos en zijn gezin eerder deze zomer ternauwernood aan een koolmonoxidevergiftiging. Oorzaak van het gevaar was een lek in een rookgaskanaal. “Ons huis is gebouwd in 2013, dan verwacht je zoiets niet. We zijn ontzettend blij dat we het hebben overleefd.”

 

George was die avond met zijn vrouw een hapje gaan eten in hun woonplaats Laren. “Mijn schoonmoeder paste in ons huis op onze kinderen, een dochter van 6 en een zoon van 4. Toen we ’s avonds om een uur of tien thuis kwamen, ging schoonmoeder naar huis en hebben wij nog een uurtje in de tuin gezeten. Toen we om een uur of elf, half twaalf de trap opliepen om naar bed te gaan, hoorde mijn vrouw een geluidje; een gepiep dat er nog niet was toen we thuiskwamen. Ik ben naar beneden gegaan – we hebben een onderkelderde woning – om poolshoogte te nemen en ontdekte dat het geluid uit de cv-ruimte kwam. Het bleek de koolmonoxidemelder te zijn “

 

De brandweer erbij

De piepende koolmonoxidemelder gaf een veel te hoog koolmonoxideniveau aan. “Ik wist gelijk: dit is foute boel. Ik heb de deur dicht gedaan, ben weer naar boven gelopen en heb tegen mijn vrouw gezegd dat ze 112 maar moest bellen. Dat leek mij op dat moment de beste actie, ik wist niet hoe ernstig het was. De brandweer was er snel en zij hebben in het hele huis CO-metingen gedaan en overal alle ramen en deuren opengezet. Wij zijn die nacht voor de veiligheid maar ergens anders gaan slapen.”

 

Levensgevaarlijk

De volgende ochtend kwam de cv-monteur. “Die stelde vast dat er inderdaad ergens een lek moest zijn. Uiteindelijk bleek het helemaal boven in het rookgaskanaal te zitten. Vandaar werd de CO min of meer werd teruggepompt naar de cv-ruimte, met name op momenten dat de ketel actief was. Achteraf is het een geluk dat dit zich in de zomer heeft afgespeeld, in een tijd dat we niet aan het stoken waren. Als de ketel volop aan het draaien was geweest, zoals in de winter, had het in één nacht tijd levensgevaarlijk kunnen worden en hadden we er misschien wel niets van gemerkt.”

 

Adviezen

Na het gebeurde heeft George, geschrokken als hij was, ook op andere plekken in het huis koolmonoxidemelders opgehangen. “En wat ik ook echt kan aanraden: de cv-monteur heeft een apparaatje geïnstalleerd dat ervoor zorgt dat de cv-installatie automatisch wordt uitgeschakeld bij een te hoge CO-waarde. Ik zou sowieso iedereen adviseren om minimaal een koolmonoxidemelder op te hangen. Zo’n ding kost een paar tientjes en het kan echt je leven redden.”