Wat betekenen die jaren zonder autoschade nou precies voor uw verzekering?

Het begrip ‘schadevrije jaren’ bij de autoverzekering roept weleens wat verwarring op. Daarom hebben we een aantal veel gestelde vragen over dit onderwerp voor u op een rijtje gezet.

Heeft u nog andere vragen over schadevrije jaren en uw autoverzekering? Wij helpen u graag!

Met schadevrije jaren bedoelen we het aantal jaren dat u heeft autogereden zonder schade te claimen bij de verzekeraar.

Het is een belangrijke basis voor de premie van uw autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe hoger uw no-claimkorting – en hoe lager de premie die u betaalt.

Claimt u een autoschade die u zelf heeft veroorzaakt, dan worden er meestal vijf schadevrije jaren van uw totaal afgetrokken.

Heeft u vijftien of meer schadevrije jaren, dan wordt uw totaal na een claim altijd teruggezet op tien.

Mensen met een malusregistratie worden niet door alle verzekeraars geaccepteerd.

Een voorbeeld van malusregistratie is als u bijvoorbeeld twee schadevrije jaren heeft en een door uzelf veroorzaakte autoschade claimt, komt u op drie negatieve schadevrije jaren te staan.

Wanneer u uw autoverzekering opzegt, worden uw schadevrije jaren geregistreerd in een landelijke database. Dit systeem heet Roy Data.

Als u een nieuwe autoverzekering afsluit bij een andere verzekeraar, kan die vanuit de genoemde database uw schadevrije jaren overnemen in uw nieuwe polis.

Uw schadevrije jaren blijven niet onbeperkt geldig.

De meeste verzekeraars hanteren een geldigheidstermijn van maximaal één jaar na opzegging van de verzekering.

Als u een autoverzekering aanvraagt, moet u de bestuurder opgeven die het meest in de auto rijdt.

Schadevrije jaren gelden alleen voor degene op wiens naam de autoverzekering staat. Als u dat niet bent, bouwt u ook geen schadevrije jaren op.

Als u er een tweede auto bij neemt, kunt u uw opgebouwde schadevrije jaren daar niet voor laten gelden.

Voor die tweede auto moet u weer helemaal opnieuw beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren.  Soms is wel het wel mogelijk om voor een tweede auto korting aan te vragen, maar dit is niet standaard. Vraag ons er naar.