Wat verandert er in 2019?

Welke impact heeft nieuwe wet- en regelgeving sinds 1 januari op uw portemonnee? Ruim 80 procent van de Nederlanders heeft financiële goede voornemens voor het nieuwe jaar*. Maar om die voornemens waar te maken, is het wel belangrijk om te weten wat er in 2019 allemaal verandert. Hier volgen 4 belangrijke voorbeelden

1. Verhoging van de ‘lage’ btw

Per 1 januari 2019 is het lage btw-tarief van 6 procent verhoogd naar 9 procent. Daardoor worden bepaalde producten duurder, zoals voedingsmiddelen, geneesmiddelen en boeken. Maar ook diensten, zoals die van de kapper en de fietsenmaker.

2. Nieuwe tarieven inkomstenbelasting

Ook de tarieven van de inkomstenbelasting zijn aangepast, met als gevolg dat de meeste mensen minder inkomstenbelasting gaan betalen. Daar staat tegenover dat de hypotheekrente ook tegen een lager tarief moet worden afgetrokken.

3. Maximum aan eigen bijdrage geneesmiddelen

In 2019 geldt voor de eigen bijdrage voor medicijnen voor het eerst een maximum: 250 euro per persoon per jaar. Helaas gaan door de btw-verhoging de prijzen van veel medicijnen en hulpmiddelen omhoog.

4. Maximum aan verlaagde bijtelling elektrische auto

De verlaagde bijtelling van 4 procent voor volledig elektrische auto’s geldt nog tot 50.000 euro van de catalogusprijs. Voor alles wat de auto meer kost, geldt een bijtelling van 20 procent.

Wat betekent dit voor u?

Hoe deze en andere veranderingen van invloed zijn op uw financiële huishouding? Dat hangt uiteraard af van uw persoonlijke omstandigheden. Heeft u specifieke vragen? Laat het ons weten; wij helpen u graag.

* Bron: platform Wijzer in geldzaken